TSJECHIE

Ceská republika

 

 

Tsjechië (Cesko), officieel de Tsjechische Republiek (Ceská republika), is een land in Centraal-Europa. Het is het westelijke deel van het voormalige Tsjechoslowakije.
Het land grenst in het westen en noord-westen aan Duitsland, in het noorden aan Polen, in het oosten aan Slowakije en in het zuiden aan Oostenrijk.

.....................Praag


Praha, is de hoofdstad en grootste stad van de Centraal-Europese republiek. De officiële naam is hlavní mesto Praha, wat hoofdstad Praag betekent. De hoofdstad van de Tsjechische republiek ligt aan de rivier de Moldau, die in het Tsjechisch Vltava wordt genoemd.
Praag wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa en het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het behoort tot een van de zes meest toeristische steden van Europa.
De gouden stad, stad der steden, de stad met de 100 torens, Praag heeft vele omschrijvingen gekregen vanwege de rijkdom en de schoonheid van de monumenten.

Tot en met het jaar 1992 was Praag de hoofdstad van Tsjechoslowakije.

Medio november 2007 is het de hoogste tijd om hier eens een kijkje te gaan nemen. We zijn twee dagen in Praag en dat is mooi om een indruk van de binnenstad te krijgen, vrijdag besteden we aan de benedenstad en zaterdag steken we de Karelsbrug, Karluv most, over om de burcht van dichtbij te aanschouwen.

 

De burcht Hradsjin, hoog op een heuvel gelegen boven de Moldau. De kathedraal van St. Nicolaas

De Tynkerk (kostel Panny Marie pred Tynem) aan het plein van de oude stad.

Het ene na het andere adembenemende doorkijkje en uitzichten op de oude binnenstad vanaf de 69 meter hoge stadhuistoren. Vele camera's maken overuren in Praag.

Het stadhuis met de astronomische klok. Elk heel uur wachten veel toeristen voor het stadhuis om de 12 apostelen te zien. Ze verschijnen voor de raampjes van de klok Orloj, in 1490 voltooid door klokkenmaker hanus. De gemeenteraadsleden lieten hem door een gloeiend zwaard de ogen uitsteken, zodat hij zoiets moois nooit meer kon maken.

De stadhuistoren en het representatiehuis obecni dum, typisch gebouw in de Praagse Jugendstil en zetel van het Praagse filharmonisch orkest. Schilderijen, mozaiekwerk en sculpturen illustreren de Boheemse mythologie. Twee restaurants en het grootste artdecocafe van Praag bevinden zich onder hetzelfde dak. Aan het twee verdiepingen hoge plafond hangen reusachtige geelkoperen kroonluchters. Na een wandeling door de stad ga ik hier wat opwarmen met warme chocolademelk en rum. Die kost hier wel een flinke duit kronen, maar dan heb je ook wat!

West Bohemen

Omdat West Bohemen grenst aan Duitsland, is het altijd sterk beïnvloed door dit buurland.
Eeuwenlang leefden de Duitsers en Bohemers naast elkaar, welliswaar niet altijd even vreedzaam. Verspreid in het Boheemse woud liggen enkele burchten en kloosters die de moeite waard zijn, we brengen een bezoekje aan de charmante oude plaatsjes Tepla en Loket.

 

Tepla
De ooit zo rijke abdij van de premonstratenzers, die in de jaren 1190 werd gesticht, is nu weer in handen van een kloosterorde. In 1950 werd het klooster namelijk gesloten door de communisten.
In de 16e eeuw waren de monniken eigenaren van Marianske Lazne, waar ze in 1808 het kuuroord van maakten wat het vandaag de dag nog steeds is.
Na de sluiting van Tepla werd het klooster eerst als school gebruikt en daarna als kazerne.
Met veel enthousiasme hebben de teruggekeerde monniken de abdij weer gerataureerd. Ze hebben er een modern restaureant en hotel bijgebouwd die goed passen bij de voornamelijk 18e eeuwse ontworpen gebouwen.
De gevel van kerk heeft zijn Romaanse kenmerken behouden, maar het interieur is rijk aan barok beeldhouwwerk en heeft een mooi altaarstuk. Het pronkstuk van de abdij is de bibliotheek: het is de op één na grootste van Tsjechië met 80.000 boeken.

Loket

Aan de weg naar Cheb rijst fier uit de granieten rotsen een schilderachtig kasteel op, omringd door de rivier Ohre. Die maakt hier een bocht, loket in het Tsjechisch, waar het plaatsje naar vernoemd is.
In tegenstelling tot veel middeleeuwsde kastelen in de Bohemen is de originele stijl vrijwel intact gebleven, met torens en muren die dicht op elkaar gedrongen staan.

De geplaveide straatjes naar het kasteel worden geflankeerd door kleurrijke huizen en waren het filmdecor voor een van de James Bond films.
Het dorp is mooi opgeknapt en klaar om de toeristen te ontvangen, maar midden in het hoogseizoen eind juli zijn de straten uitgestorven en de vele terrasjes zien er dan ook verlaten uit.