ZWEDEN

Konungariket Sverige

 

Välkommna!

 

STOCKHOLM

Het Koninkrijk Zweden is het grootste land van het Scandinavisch schiereiland en 11 keer zo groot als Nederland.
Omdat vorig jaar een gepland reisje naar Oslo niet is doorgegaan, is het bezoek aan Stockholm begin september 2010 de vuurdoop in Scandinavië.
De retourvlucht naar 'het Venetië van het noorden' zoals de stad ook wel wordt genoemd vanwege de ligging op 14 met bruggen verbonden eilanden in de Oostzee, gaat weer voor een schijntje met vriend Ryanair. Natuurlijk wil ik zelf gaan beoordelen of de vergelijking met het prachtige Venetië terecht is.
De luchthaven Skavsta ligt zo'n 100km van Stockholm en met de comfortabele Zweedse spoorwegen zijn we er in een uurtje.

 

Net voordat de trein het station binnen rijdt, zien we achter de spoorweg Stadshuset al verschijnen, als hét echte symbool van Stockholm met de drie kronen op de toren.
Het Centraal Station is een imposant gebouw met een houten gewelf, dat Centralen een eigen charme geeft. Door de Italiaans aandoende hoofdhal liepen in vroeger jaren de rails.
Het beeld van Stockholm als kleine, rustige hoofdstad van een koud en nat land ergens in het afgelegen noorden blijkt al gauw niet helemaal meer op te gaan. Als we de stationshal uit lopen staan we midden in een drukke, dynamische stad tussen de hoge kantorenflats en verkeersknooppunten waar we even onze draai moeten zien te vinden.
We hebben net een smsje ontvangen van het thuisfront waar het een regenachtige herfstdag is, hier is het heerlijk zonnig.
Verderop zien we het historische centrum Gamla Stan al liggen, maar wij gaan eerst terug om het stadhuis weer op te zoeken en in de toren van het uitzicht te genieten.

 

Als we vanuit de 106 meter hoge toren van Stadshuset weer met beide benen op de vaste grond staan, steken we de brug over naar het volgende eilandje Riddarholmen. Daar genieten we op het Evert Taubes Terrass van het mooie uitzicht en is het tijd voor de fika, de Zweedse koffiepauze.
Daarna lopen we over de brug bij Riddarholmskyrkan, waar de koninklijke begrafenissen plaatsvinden, de oude stad Gamla Stan binnen.
Het hele eiland is historisch erfgoed, er liggen diverse bezienswaardigheden vlak bij elkaar.
De majestueuze gebouwen rond Slottsbacken benadrukken Stockholms status als hoofdstad.

 

.

Storkyrkan is de dom van Stockholm. In juni is hier het huwelijk van kroonprinses Victoria en haar fitnesstrainer ingezegend. Ook van vele andere leden van het koninklijk huis was dit de trouwlokatie.
Dit deel van de stad heeft een speciale sfeer in de druk bezochte smalle straatjes met souvenier- en antiekwinkeltjes en terrasjes tot de paleizen, kerken en musea. Veel middeleeuwse kelders zijn nu restaurantjes en café's.

Als we op Slottsbacken aankomen blijkt net het wisselen van de wacht te gaan beginnen. Het stelt niet zoveel voor, wellicht is de ceremonie wat ingekort omdat de drukste toeristenmaanden alweer voorbij zijn. Dit is het decor van optochten en de route die staatshoofden en ambassadeurs volgen wanneer zij een audiëntie hebben bij de koning in het Koninklijk Paleis. Langs Slottsbacken is de mooiste gevel van Kungliga slotet te zien, met de toegang tot Skattkammaren de schatkamer, de staatsiezaal, Rikssal en de Slottskyrkan. Het paleis is toegankelijk omdat de koning en koningin elders op Drottningholm resideren.
Het imposante hoekige slot domineert het noordoostelijke deel van Gamla Stan op het hoogste punt van Stadsholmen.

 

Langs de waterkant van Strandvagen lopen we richting Djurgarden. Dit is Stockholms paradestraat met aan de overzijde de statige gebouwen met versierde gevels en torentjes, rechts een blik op de kapitale jachten langs de kade en over het water het uitzicht over de beide eilanden Skeppsholmen en Djurgarden met het Nordiska museet. Dit gebouw is zeer bepalend in de skyline van Stockholm, het heeft iets weg van een kathedraal.
Djurgarden maakt deel uit van Ecoparken en is het eerste nationaal park ter wereld midden in een stad. Voreger was dit het jachtgebied van het koninklijk huis en nu is het de groene long van de stad en recreatiegebied. Menig stad kan jaloers zijn op zo'n stuk ongerepte natuur binnen de stadsgrenzen. Het eiland is te groot om rond te wandelen en het park loopt nog verder door naar het noorden. We besluiten om hier een fietstocht te maken en worden op onze wenken bediend door een fietsverhuurder meteen over de brug.
Het is hier heerlijk fietsen door de bossen en over de fietspaden langs het water.
Terug op Strandvagen is het tijd om uit te rusten op een van de loungeterassen en genieten we van een prachtige zonsondergang.


Op Helgeandsholmen ligt het nieuwere Riksdagshuset, het parlementsgebouw.

Omdat Stockholm tussen het Mälarmeer en de Oostzeearchipel ligt, spelen de waterwegen van de stad een belangrijke rol in het leven van alledag. Doordat de stad zich uitstrekt over een groot aantal eilanden biedt dat fraaie uitzichten en taferelen aan het water. Iedere straathoek geeft de inmiddels vertrouwde aanblik van bootjes, veerboten en (luxe) jachten. Dat geeft de mogelijkheid om de stad en de omgeving vanaf het water te bewonderen, maar gezien de tijd die we hebben moeten wij ons nu beperken tot wandelen en de fiets. Deze stad is ideaal voor voetgangers, de afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn doorgaans kort en er is in iedere hoek wel iets interessants te ontdekken. Lopen is de beste manier om de stad te beleven en te verkennen en om in de landelijke omgeving wat verder te komen is de fiets ideaal. Een mooie combinatie.

 

Al jarenlang staat de Zweedse hoofdstad in de top tien van 'beste steden om in te wonen'. Dat geloof ik meteen! Het geheim van Stockholm? Een perfecte balans. Tussen natuur, cultuur en vernieuwing. En het is één van de meest milieubewuste steden ter wereld in een schone omgeving.
Stockholm bleek en veelzijdige stad, van cultuur tot prachtige natuur met glinsterende wateropervlakten en mooie gevels. Met een welliswaar klein, maar aardig historisch centrum. De grootste charme is de ligging aan het water, het vele groen en de schone lucht.
Maar om deze stad een van de mooiste van Europa of zelfs van de wereld te noemen, zoals ik las in een folder van het toeristenburo, gaat mij persoonlijk toch enkele bruggen te ver.
De prachtige ligging aan het water rechtvaardigt echter niet de bijnaam van 'Venetië van het noorden. Alhoewel de sfeer hier zeker ook goed is, kan volgens mij de Zweedse hoofdstad toch echt niet wedijveren met de romantische Italiaanse lagunestad.

 

 

 

 

 

Nykoping

We slapen deze dagen in een hostel in Nykoping, zo'n 10 minuten van de luchthaven Skavsta vanwaar we in de middag weer terugvliegen naar Eindhoven. Maar we hebben de ochtend nog om dit aardige plaatsje aan de Oostzeekust te bekijken. Zoals in veel Zweedse plaatsen zijn ook hier bij het toeristenburo fietsen te huur. Een goed idee om nog een mooi fietstochtje langs de kust te maken.
Aan de rand van het stadje staat Nykopingshus dat we eerst met een bezoekje gaan vereren.

Dagenlang gezocht naar Villa Kakelbont en deze, wellicht wat groter uitgevallen dan de echte van Pippi, kwam nog het beste in de richting.

De terrassen van het haventje aan de Oostzee liggen er nu aan het einde van de zomer verlaten bij, maar in het seizoen is het hier ongetwijfeld gezellig.